Cito 4

van de directie

Zoals u misschien wel weet loopt het Koggeschip mee in de voorhoede van Nederlandse scholen met het nieuwe Cito toetsen. Dat doen we met Cito 4. Met deze nieuwe manier van toetsen krijgen wij veel beter inzicht in de individuele ontwikkelingsbehoefte van onze kinderen.

 

Zo kunnen we met behulp van Cito 4 beter vragen beantwoorden als: ’wat gaat al goed?’ en ’waar precies is extra ondersteuning/ inzet nodig?’ Met de nieuwe Cito kijken we vooral naar groei. Daarmee bedoelen we: vanuit een positieve beweging kijken we naar hoe het kind groeit ten opzichte van zichzelf.
 

We kijken daarmee minder naar hoe het kind voor of achterloopt ten opzichte van anderen. U kunt zich vast voorstellen dat wanneer een kind steeds hoort achter te lopen dat dit niet prettig voelt. Omgekeerd als een kind steeds inpas loopt op het landelijk gemiddelde of daar boven zit zegt dan niets over of het kind daar ook echt zijn best voor moet doen. Cijfers en ‘het landelijk gemiddelde’ spelen straks dan ook een minder grote rol op Het Koggeschip.

 

Onze intern begeleider Janneke zal in de komende tijd een meer uitgebreid bericht sturen over Cito 4 voor die ouders die dat interessant vinden om te lezen. Ondertussen kunt u het korte filmpje bij dit bericht bekijken.
 

Ik ben erg blij dat we deze stap maken. Cito 4 is één van de stappen die we zetten richting een mooier en prettiger leer- en ontwikkelklimaat voor onze Koggeschip kinderen.