Terug van weggeweest: KWINK

Van de directie

U zult misschien wel denken: “Kwink? Daar heb ik toch eerder van gehoord...” En dat klopt. Het Koggeschip werkte in het verleden met Kwink. Vorig schooljaar is er op Het Koggeschip gestopt met Kwink omdat er in de praktijk te weinig mee werd gedaan. En dat is jammer, want Kwink biedt een goede manier voor sociaal-emotioneel leren. 

 

Dit hebben wij geëvalueerd en zijn met het nieuwe team tot de conclusie gekomen dat we wel met Kwink willen werken op Het Koggeschip. Voorwaarde is wel dat we het dan ook wel goed willen inzetten. En dat is mooi, want Kwink helpt onze kinderen met:

 

- Persoonlijke groei

- Sociaal-emotionele vaardigheden

- Een sterke en veilige groep

 

Het programma sluit ook goed aan op veel dingen die wij al doen. Zoals bijvoorbeeld de Gouden en Zilveren weken.

 

Kwink is leuk. Het werkt preventief en helpt onze school met deze vraagstukken:

 

- Voorkomt verstorend gedrag en pesten

- Kent een groepsbrede, preventieve aanpak

- Zorgt voor een sociaal veilige groep

- Verhoogt de leeropbrengsten

- Werkt met vijf bewezen gedragscompetenties

- Biedt iedere les unieke filmpjes

- Voldoet aan de Wet Sociale Veiligheid

- Wetenschappelijk onderbouwd en erkend

 

De onafhankelijke Erkenningscommissie interventies heeft Kwink erkend als ‘goed onderbouwd’. Kwink is daardoor nu opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugd instituut (NJi).

 

Routeplan

Kwink is dus een veelomvattend en goed onderbouwd programma. Het is iets dat écht doorleeft moet worden op de school. Kwink wordt ingezet van groep 1 t/m groep 8. Er is sprake van een doorlopende leerlijn voor Social Emotioneel Leren (SEL). Dat is mooi. Maar dat doe je niet van de ene dag op de andere dag.

 

Daarom hebben we samen met de makers van Kwink een routeplan gemaakt. We herintroduceren Kwink nu in ons team. Onze intern begeleider Janneke heeft de eerste Kwink-coach training al gedaan. Na de voorjaarsvakantie gaan we op onderdelen aan de slag met het Kwink-programma. Terwijl het team van leerkrachten en de kinderen leren werken met de beginselen van Kwink wordt Janneke als Kwink-coach getraind.

 

Volgend schooljaar implementeren we Kwink verder in onze onderwijsprocessen. Dat doen wij onder begeleiding van de makers van Kwink. 

 

Ik ben erg blij dat we deze keuze hebben kunnen maken en kijk ernaar uit Kwink te herintroduceren in onze school.  Wilt u alvast meer weten? Bezoek dan deze website: https://www.kwinkopschool.nl

Of bekijk het introductiefilmpje voor leerkrachten.

tempImageT5i5Qg tempImageT5i5Qg